Jdi na obsah Jdi na menu

27. března 2020

22:11

KARLOVARSKÝ KRAJ MÁ STÁLE TŘETÍ NEJVYŠŠÍ POČET NAKAŽENÝCH NA 100 TISÍC OBYVATEL

Karlovarský kraj má třetí nejvyšší počet nakažených na 100 tisíc obyvatel kraje. Na prvním místě je Olomoucký kraj, pak následuje Praha. Zdroj informací: iROZHLAS.cz

100tis26.png

17:16

AKTUÁLNÍ ČÍSLA NAKAŽENÝCH

​Aktuálně je v kraji již 68 lidí nakažených koronavirem, což je o 2 více než včera. Informace vyplývají z údajů Krajské hygienické stanice Karlovarského kraje.

16:28

ČRo KARLOVY VARY: CHEB NECHAL POSTAVIT PRO LIDI BEZ DOMOVA PROVIZORNÍ ZÁZEMÍ

Lidé bez domova v Chebu mají nonstop k dispozici stan. Umístěný je v těsné blízkosti nízkoprahového denního centra ve Vrázově ulici. Celý příspěvek na této stránce.

15:52

HASIČI ROZVÁŽÍ OCHRANNÉ POMŮCKY PO KRAJI

Během dnešního dne rozváží hasiči na celkem 220 míst v kraji osobní ochranné pomůcky pro praktické lékaře. Jedná se o respirátory a roušky. Tyto ochranné pomůcky jsou z dodávek z Číny. Od dnešního rána také hasiči opět zasahují na hranicích s Německem. Na přechodech Pomezí, Vojtanov a Boží Dar kontrolují tělesnou teplotu a další případné příznaky onemocnění u všech osob přijíždějících do České republiky (tzv. pendlerů) a zjištěné údaje zadávají do společného systému přenosu informací mezi záchranáři. Zdroj informací: FB HZS KK

15:40

DOMOVY PRO SENIORY V KRAJI

Krajské domovy pro seniory a další sociální zařízení musela přijmout kvůli ochraně před koronavirovou nákazou řadu opatření. Jedním z nich je zákaz návštěv. Obyvatelé domovů mají zajištěnou veškerou potřebnou péči a řada z nich komunikuje se svou rodinou a blízkými mimo jiné formou videohovorů. Například senioři z Domova pro seniory Pernink mají podle ředitele Alfréda Hluška zajištěnou pro rodiny a známé klientů samostatnou linku pro komunikaci a vyčlenili pracovníka, který s kontakty pomáhá, aby spojení mohlo proběhnout telefonicky i jako videohovor prostřednictvím aplikace WhatsApp. Zdroj informací: FB KK

12:50

KARLOVARSKÝ KRAJ DĚKUJE VIETNAMSKÉ KOMUNITĚ

Karlovarský kraj děkujeme za úžasnou podporu Vietnamské komunity Cheb, která věnovala chebské nemocnici finanční dar ve výši 300 tisíc korun. Podpora se zdravotníkům bude hodit zvlášť v době boje proti koronavirové nákaze. Zástupci obchodního centra Asia Dragon Bazar Cheb - Svatý Kříž dnes na krajském úřadě za účasti hejtmana Petr Kubis předali symbolický šek s celkovou sumou 700 tisíc korun vedení kraje, z toho dar ve výši 150 tisíc korun získalo město Karlovy Vary, převzetí šeku se ujala primátorka Andrea Pfeffer-Ferklová. Dalších 50 tisíc poputuje chebským hasičům, pro HZS Karlovarského kraje navíc vietnamské švadlenky ušily tolik potřebné roušky. Dalších 200 tisíc korun z tohoto obnosu získá Město Cheb. Zdroj informací: FB Karlovarského kraje

12:48

KARLOVARSKÝ DENÍK: POČTY NAKAŽENÝCH V NEMOCNICI V KRAJI

Karlovarský deník: V karlovarské nemocnici v současné době leží tři pacienti s nebezpečným COVID – 19, dva už několik dní, třetí byl hospitalizován v úterý. Průběh jejich onemocnění je lehký. Na infekčním oddělení karlovarské nemocnice, které je jediné v kraji, leží také tři lidé v karanténě, protože domácí v jejich případě není možná.

„Naše infekční oddělení má deset pokojů s dvaceti lůžky. Můžeme tam hospitalizovat i pacientys vážnějším průběhem nemoci. V současnosti máme čtyřiadvacet plicních ventilátorů, sesterská chebská nemocnice pak dalších jedenáct,“ dodala Samáková s tím, že obě krajské nemocnice mají dohromady 42 lůžek intenzivní péče. Jen devět z nich je ale nyní k dispozici.

Nejtěžší případy by pak byly transportovány do pražské Nemocnice Na Homolce. I když platí už několik týdnů zákaz návštěv v nemocnicích, jsou případy, kdy to zdravotníci umožní. Celý příspěvek na https://1url.cz/@denik-27-3 

12:28

KORONAVIRUS A DIABETES

Česká diabetologická společnost ČLS JEP připravil informační materiál pro diabetiky. Zdroj informací: FB města Chebu

91391303_3311299628898846_4445300961065304064_n.png 

12:11

CHEB MÁ PROVIZORNÍ ŘEŠENÍ PRO BEZDOMOVCE

Chebský deník na svém Facebooku zveřejnil, že provizorní zázemí pro bezdomovce vybudovalo město Cheb ve spolupráci s Diecézní charitou a chebskými dobrovolnými hasiči.

12:01

CO MÁ ZA ÚKOL POLICIE PŘI EPIDEMII KORONAVIRU?

Jedním z nejdůležitějších opatření, jehož dodržování v současné době Policie ČR kontroluje, je omezení kontaktu mezi lidmi. Cílem policie přitom není působit represivně a kohokoliv trestat, jde ale o to zabránit rizikovým situacím, kterým je shromažďování osob. Policie věří, že občané budou dbát dodržování všech opatření a nebudou riskovat zdraví své i ostatních.
V případě, že policisté během preventivního dohledu zjistí porušování nařízení vlády ČR v souvislosti s mimořádnými opatřeními a nouzovým stavem, tak v souladu s § 43 zákona o Policii ČR přikáží konkrétním osobám dodržování tohoto zákazu a vykáží je z místa, popřípadě použijí jiná oprávnění podle právních předpisů. Více si přečtěte zde: https://bit.ly/39q7fsG

11:53

KOUŘENÍ BĚHEM NÁKAZY KORONAVIRU

Krajská hygienická stanice Karlovarského kraje zveřejnila na svém Facebooku informaci k používání tabákových výrobků během nákazy koronaviru. Kouření může zvýšit šanci onemocnět COVID-19.

  • Spojením rukou s ústy můžete virus přenést do těla.
  • Sdílení tabákových výrobků se může přenášet virus mezi lidmi
  • Tabák oslabuje dýchací systém, díky čemuž jste vůči viru zranitelnější

Kouření poškozuje celé tělo, ale plicní tkáň a imunitní systém zejména. To snižuje odolnost proti infekcím jako koronavirus. Znamená to, že pokud kouříte, snáze se nakazíte respirační infekcí, případná respirační infekce bude trvat déle a bude mít závažnější průběh než u nekuřáka. Podobný vliv má i pasivní kouření. Současná situace může přispět vašemu rozhodnutí přestat kouřit.

9:00

POUŽÍVÁNÍ RUKAVIC PRO NEZDRAVOTNÍKY

Vzhledem k tomu, že v maloobchodních prodejnách potravin se samoobslužným prodejem je nově nařízeno poskytovat bezplatně zákazníkům u každého vchodu do takové prodejny jednorázové rukavice nebo jiný obdobný ochranný prostředek na ruce (např. mikrotenový sáček), přinášíme Vám instruktážní video 3. lékařská fakulta UK - Third Faculty of Medicine, jak si rukavice navlékat, ale zejména svlékat, aby nedošlo k rozšíření případné nákazy. https://1url.cz/@video_rukavice

8:00

LINKA PSYCHICKÉ POMOCI NA ČÍSLE 1212

Během nově nastalých vládních opatření byl zaznamenán nárůst výskytu stavu úzkostí. Vzniklá situace může ovlivnit především osoby, které se již před tímto stavem špatně vyrovnávali se stresem nebo mají predispozice na horší reakce na stres. Je proto potřeba klást důraz na prevenci proti prožívání strachu a stresu. Stres je reakce na ohrožení a s tím souvisí i pocity úzkosti. Tyto pocity vychází z nejistoty a z neznámého.

Linka psychické pomoci pod číslem 1212 (volba 5) nabízí možnost promluvit si s odborníkem, který úzkostem volajícího a s nimi spojenými starostmi porozumí a bude spolu s ním hledat řešení a úlevu.

Provoz zajišťují zdravotničtí interventi a psychologové Systému psychosociální intervenční služby (SPIS), vycvičení pro komunikaci s lidmi zasaženými psychicky nadlimitní situací. Dostupnost linky je aktuálně v době 7-24 hodin a v případě potřeby bude dále upravována. V nočních hodinách je případný volající odkázán na non-stop linku krizové pomoci.